De StadsAkker: de grootste dakakker van Europa

Stadslandbouw is in. In tal van steden rijzen de korte keten initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Velen zijn voor kansengroepen echter niet tot weinig toegankelijk (ze zijn te duur, moeilijk bereikbaar, etc.). En dat terwijl gezonde, betaalbare en duurzame voeding een recht zou moeten zijn voor iedereen. Riso Vlaams-Brabant heeft daarom de ambitie om in de stadsrand van Tienen een vernieuwend stadslandbouwverhaal te schrijven: De StadsAkker. Hoe willen we dit realiseren?
ONZE AMBITIE :
een vernieuwende stadslandbouwproject realiseren aan de rand van Tienen

Op het dan van Carrefour Tienen willen we vanaf het voorjaar van 2016 op een oppervlakte van ongeveer 4000m² bio-groenten telen
. Op termijn willen we dit verder laten groeien door het gros van de beschikbare oppervlakte (ong. 6000m²) te benutten, steeds rekening houdend met de veiligheids- of andere voorschriften. Dit zou van de site de grootste dakakker van Europa kunnen maken en de huidige 'titelhouder' aan het Zuidpark in Amsterdam (3000m²) achter zich laten (www.zuidpark.nl)

Om tegen de zomer van 2016 een zichtbaar resultaat te realiseren, zetten we vanuit ons eigen personeelskader een bio-boer in.

 Naast deze grootschalige ontwikkeling willen we ruimte laten voor individuele moestuinen. We geloven in de wisselwerking die tussen beide werkingen kan ontstaan. De boer kan begeleiding en vorming aan de tuinders aanbieden en tegelijk de groepswerking versterken en toezicht houden op de site.

RICHTGEVENDE BEELDEN
We denken aan teelten in volle grond of in kwaliteitsvolle groentebakken in combinatie met een aantal kleinschalige serres met daartussen paden uit keien of houtschilfers en zitruimten.

RISO ontwikkelt en beheert de site vanuit haar eigen middelen. De ontwikkeling gebeurt steeds in afstemming met Carrefour.

WAAROM CARREFOUR TIENEN?
Het dak van Carrefour Tienen biedt een aantal voordelen.

Ligging: goed bereikbaar, aan de rand van de stad en in de nabijheid van verschillende kansarme buurten (o.m. Diestse- en Aarschotsesteenweg). In 2017 realiseert HuisvestingTienen bovendien aan de Noordrand van Carrefour Tienen een sociale woonwijk met ruimte voor 100 appartementen en woningen.

De locatie maakt het ook mogelijk om de waarde van groen in de rand van de stad aan te tonen naar het stadsbestuur en de mogelijkheden zichtbaar te maken. Carrefour Tienen kan hierin een voorbeeldfunctie vervullen.

Streekproducten, biovoeding en de organisatie van boerenmarkten maken duidelijk dat duurzaamheid als thema ook bij Carrefour steeds belangrijker wordt. Bovendien getuigt de recente samenwerking met B.O.M. in Tienen dat ook sociale rechtvaardigheid steeds hoger in het vandaal wordt gedragen. Dit maakt van Carrefour een partner waarmee Riso dezelfde waarden deelt.

  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op