• Projectnaam:
  • 2016_28 starterswoning Tienen
  • Programma:
  • Nieuwbouw van een privéwoning
  • Opdrachtgever:
  • Particulier
  • Locatie:
  • 3300 Tienen - België
  • Realisatieperiode:
  • 2016 - 2017
  • Status:
  • Opgeleverd
  • Bruto oppervlakte:
  • 130 m²
  • Medewerkers:
  • Peter Van Impe
    Jérôme Decaffmeyer

Sinds AST77 in 2013 het "Tienen Ontwerpend Onderzoekstraject" voerde, is het kantoor actief gaan werken rond de opwaardering van de Tiense binnenstad. Aan de oevers van de Grote Gete bevindt zich een stadsdeel dat getypeerd wordt door wonen en handel en dat sinds enkele decennia te kampen heeft met leegstand. Met het idee dit tegen te gaan, transformeren we twee voormalige arbeiderswoningen tot een hedendaags woonconcept.

 

In tegenstelling tot een vaak voorkomende ontwerpstrategie in dergelijke situaties, waarbij beide woningen zouden gesloopt worden, heractiveren wij de straat door er opnieuw woongelegenheid te creëren. Beide panden worden gekoppeld om het uiteindelijke perceel van acht meter breed en drie meter diep zo maximaal mogelijk te kunnen benutten. We verkrijgen daglicht langs twee zijden en een kwalitatieve buitenruimte in het binnengebied. Een contrasterende dakuitbouw vergroot de bewoonbare oppervlakte en tekent de nieuwe volumetrie, zonder de leesbaarheid van de bestaande entiteiten weg te nemen.

 

Intern bepaalt de positie van de trap de gehele organisatie van deze stadswoning. Een compacte circulatie voorziet nog voldoende ruimte op het gelijkvloers voor een garage met fietsenberging, alsook een kamer met doucheruimte. De eerste verdieping wordt ingenomen door de leefruimte en keuken met split-level dat verticale relaties bemoedigt. Aansluitend op die leefruimte geeft een schuifraam toegang tot het terras. Het idee om het binnengebied in zo’n compacte context om te zetten tot een kwalitatieve buitenruimte is een uitdaging, maar ook een kans die we niet konden laten voorbijgaan en daarbovenop het interieur verrijkt met daglicht. De trap achter de keukenwand leidt vervolgens naar de zithoek onder het nieuwe dak. Deze is volledig voorzien van glas aan de westzijde wat in combinatie met de vide in een enorme ruimtelijkheid resulteert.  

 

De keuzes van materialen beogen vervolgens een duidelijk contrast tussen oud en nieuw. De vloer van de zithoek is vervaardigd uit twee stalen Perfoplaten die gedraaid op elkaar een bloemmotief vertonen. Enerzijds leidt dit tot een filtering van het licht, anderzijds tot een spel van schaduw op de bestaande balken en gekaleide wanden. Het schrijnwerk op maat maximaliseert de mogelijke opbergruimte en complementeert een hedendaags interieur.

 

Wat ‘architectuur in de binnenstad’ voor AST77 betekent, trachten we hier te door te trekken in zowel het concept, de volumetrie, het interieur als de ruimtelijke beleving. Een resultaat van de context die nood had aan herwaardering en heractivering. Het straatbeeld getuigt van een eerlijke architectuur die de bestaande korrel van het stadsdeel respecteert en de aandachtige voorbijganger een interessante ontdekking biedt. We reiken hierdoor naar een stadsdeel dat terug jonge gezinnen aantrekt en mogelijkheid geeft tot budgetvriendelijk bouwen.  

 

 

Publicaties: 
Architraaf
Plan magazine 

 

Foto's Steven Massart

< Portfolio
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | BE 0889.549.188. | Volg ons op