28/07/2021

    Kringwinkel PLUS

    06/06/2021

    Trade house

    06/06/2021

    Tiny house

    06/06/2021

    Penthouse

    03/05/2021

    Architectura - Praatstoel

    21/12/2020

    Vacature medewerker

    27/09/2020

    Mijn thuis op maat 2020

    03/08/2020

    Nationale Staalprijs 2020

    03/02/2020

    Building of the year 2020

    02/01/2020

    Bricks Now & Then

    22/11/2019

    Dag van de ondernemer

    06/07/2018

    Time Space Existence

    06/07/2018

    Act of Building

    30/10/2018

    Ontwerpend Onderzoek

    04/07/2018

    Zomerstage - Nicky

    27/05/2018

    VL. Renovatiedag 2018

    29/03/2018

    Vacature medewerker

    17/03/2018

    Biënnale Venetië

    05/03/2018

    Exchange student - Vahid

    28/02/2018

    Lokaal Cultuurbeleid

    09/02/2018

    Atelier X

    05/02/2018

    Stagiaire Antje

    02/12/2017

    Publicatie - HLN

    14/11/2017

    Narrative Architecture

    10/11/2017

    Architectuurprijs VL-Br.

    10/10/2017

    1e Laureaat Stationsplein

    23+24/09/2017

    Mijn Huis Mijn Architect

    10/09/2017

    Festival v.d. Architectuur

    04/08/2017

    ART77 - Lieve Ophalvens

    13/07/2017

    2de laureaat Destelheide

    09/07/2017

    Master QEP S.Massart

    08/07/2017

    Powers of Ten

    05/07/2017

    Kunstzinnig Vogelhotel

    28/06/2017

    Gestampte aardewand

    18/12/2015

    Parklife wint Cultuurprijs

    14/06/2013

    De Praatstoel

Open Monumentendag 2017 - 10/09/2017

Locatie: Grote Markt 31 - 3300 Tienen 
Toegang: vanaf 10.00 tot 18.00 uur
Rondleidingen: 10.00 & 11.00 uur
In het kader van de Open Monumentendag 2017 zal Atelier Salto op zondag 10 september de poorten van zijn circusschool openen.  De school vond onderdak in de voormalige “Variété Palace” in het centrum van Tienen.  Het gebouw is te bezichtigen van 10:00 tot 18:00 met een rondleiding door Peter Van Impe van AST 77 - de architect van het project – om 10 u. en om 11 u.

Een korte stukje geschiedenis over het voormalige variétégebouw :
Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kochten enkele eigenaars van feest- en variétézalen in Tienen vaste projectieapparatuur aan en de eerste cinemazalen - een toenmalige nieuwe vorm van amusement – werden geopend.

Ook Antoine Mathys verbouwde in die tijd zijn pand op de Grote Markt van Tienen tot een variétézaal met de welluidende naam Variété Palace. De plannen werden getekend door architect Joseph Piron en dateren van 30 augustus 1918. Op 14 februari 1919 verleende het stadsbestuur de vergunning.

De zaal werd later omgedoopt tot Ciné Rex. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit Cinema Vox.
Begin jaren tachtig werd de zaal omgebouwd tot een lokale handelszaak en in 2016 werd door het architectenbureau AST 77 een herbestemmingsplan opgesteld voor het volledige gebouw.

Bij de renovatie van het gebouw werden zoveel mogelijk van de oorspronkelijke elementen en afwerkingslagen terug zichtbaar gemaakt, beschermd en verstevigd en waar mogelijk opnieuw geïntegreerd.

Vooreerst werd het dak volledig geïsoleerd en voorzien van nieuwe rode keramische dakpannen. In de zaal zelf werd het originele gipspleister plafond van de variétézaal terug tevoorschijn gehaald van achter de verschillende verlaagde plafonds en voorzien van een dubbel spanplafond. Voor de originele wanden werden houten voorzetwanden geplaatst met daarboven zwarte theaterdoeken.

Bij de verbouwingen werd getracht om de zaal – die niet grenst aan de straat maar achteraan op het perceel gelegen is – beter toegankelijk te maken voor elk van zijn bezoekers.  Er werd een nieuwe geïsoleerde betonvloer geplaatst die zonder enig hoogteverschil van de Grote Markt tot aan het podium loopt.  In de vloer werden alle nodige hedendaagse technieken geïntegreerd. 

De inkomhal werd - zoals vroeger bij het variété – opnieuw opengesteld en betrokken bij het publiek domein. In het overdekt voorportaal wachten circusartiesten “in spé” samen met hun ouders tot de volgende les begint maar evenzeer komen voorbijgangers er even rusten of schuilen voor de regen.  De ludieke inrichting van het voorportaal - met oude straatlampen, straatmeubilair en muurschilderingen - brengt leven in de straat en zorgt ervoor dat de inkomhal een aantrekkingspool en ontmoetingsplaats wordt op de Grote Markt.

Met de integratie van Circusschool Atelier SALTO werd de stadskernvernieuwing rond de Grote Markt verder ingezet. De rest van het gebouw wacht nog op verdere renovatie en herbestemming.

Foto's Steven Massart      
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op