• Projectnaam:
  • 2009_17 ontmoetingszaal Sint Denijs
  • Programma:
  • Verbouwing van een publieke ruimte
  • Opdrachtgever:
  • Gemeente Tielt-Winge
  • Locatie:
  • 3390 Houwaart Tielt-Winge - België
  • Realisatieperiode:
  • 2009 - 2011
  • Status:
  • Opgeleverd
  • Bruto oppervlakte:
  • 450m²
  • Medewerkers:
  • Peter Van Impe
    Tom Vanackere
    Melinda Janssens
VRAAGSTELLING :
Na een architectuurwedstrijd in 2009 werd er aan ons, TL-architecten en AST 77, gevraagd om de bestaande zaal Sint-Denijs te verbouwen tot een nieuwe ontmoetingszaal. Na verschillende ondeskundige ingrepen in het verleden moest er dringend terug gegaan worden naar de oorspronkelijke functie en vorm van het gebouw. Dit volgens de hedendaagse normen en wetgevingen, zodat de zaal de komende jaren haar functie als gemeenschapszaal terug kon opnemen.

ARCHITECTURALE VISIE :
Vanuit onze verschillende onderzoeken en onze sterke overtuiging dat stadskernvernieuwing niet enkel en alleen kan gebeuren doormiddel van commerciële kleinhandel of horeca, maar met een goede mix van bedrijvigheid van overheids- en particuliere functies. Vonden we het belangrijk dat het gebouw een toegankelijk en open gebouw moest zijn waar de mensen van het gehucht Houwaart zich konden treffen voor een diversiteit aan activiteiten. Zo kan het gebouw dienst doen als; turnzaal of podium voor het schoolfeest van de naastliggende school, een koffietafel bij het overlijden van één van de dorpsgenoten, een babyborrel, een fuif van de scouts, een toneelvoorstelling of de wekelijkse kaart namiddag. Zo zijn we er ontwerpmatig toegekomen om het oorspronkelijke hoofdvolume uit 1925 volledig is zijn oorspronkelijke vorm te herstellen en aan te passen aan de mogelijke gebruiken. Aan de buitenzijde van het gebouw werden de overbodige hellende daken afgebroken en werden de muren gereinigd en terug ingevoegd, aan de binnenzijde werden alle verlaagde plafonds en lambriseringen verwijderd en werd de volledige ruimte wit geschilderd zonder enige esthetische herstelling aan de muren uit te voeren. Rond de grote centrale zaal werd er in een U-vomig grondplan alle neven functies georganiseerd. De kleine zaal en inkombalie werden aan de zuidwestzijde voorzien van grote doorzichten naar de naastliggende tuin van de pastorij en met een vouwwand kan de zaal uitgebreid worden naar het nieuw terras aan het verbrede voetpad. Vanuit de kleine zaal werd er een heel grote schuifdeur voorzien zodat beide zalen op sommige momenten samen gebruikt kunnen worden als één grote zaal.

FASERING VAN DE WERKZAAMHEDEN :
De werken werden volgens naast liggend schema uitgevoerd en hebben er toe geleid dat het gebouw op relatief korte tijdspanne terug in gebruik kon genomen worden door de verschillende verenigingen en de naast liggende school.  Dit was mogelijk omdat we geen grote structurele afbraakwerken te moeten uitvoeren.

Foto's Steven Massart 
< Portfolio
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op