• Projectnaam:
  • 2007_12 OCMW Tielt-Winge
  • Programma:
  • Verbouwing van een kantoorgebouw
  • Opdrachtgever:
  • OCMW Tielt-Winge
  • Locatie:
  • 3390 Tielt-Winge - België
  • Realisatieperiode:
  • 2007 - 2010
  • Status:
  • Opgeleverd
  • Bruto oppervlakte:
  • 600m²
  • Medewerkers:
  • Peter Van Impe
    Tom Vanackere

Het bestaande gebouw dat de diensten van het OCMW huisveste; dreigde uit haar voegen te barsten. Het werd in 1950 getekend als gemeentehuis en kreeg pas veel later het OCMW over de vloer. Om die reden werd het tijd om het gebouw eens in detail onder de loupe te nemen.

Bij de renovatie van het gebouw werd er gezocht naar een herbestemming van de leegstaande zolder en van enkele kleine aangepaste renovaties binnen de bestaande structuur en architectuur van de verschillende andere verdiepingen. Waarbij de zolder zijn eigen aangepast karakter kreeg en waar de hiervoor gebruikte materialen doorgetrokken werden tot in de andere verbouwingen in het gebouw. Zo werd voor de bestaande inkom op de begane grond een nieuwe balie voorzien die zowel voor valide als mindervalide bruikbaar is, maar waar ook een bestaand bureau uitgebreid werd met een transparant en open volume.

Om het openbaargebouw toegankelijker te maken werd er links van de tochtsas een hellend vlak voorzien, zodat rolstoelgebruikers of mensen die moeilijk te been zijn het gebouw op een eenvoudig manier kunnen betreden. Tussen de bestaande trapsteken van de monumentale binnentrap werd de ruimte gebruikt om een elektrische platformlift te plaatsen die het gebouw vanuit de kelder tot de zolderruimte moest ontsluiten.

Op de bestaande niet geïsoleerde lege zolder werd één deel terug ingericht als raadzaal en de andere ruimte als bijkomende werkplekken. In de ruimte werd er een duidelijk omlijnd volume toegevoegd, waar een sanitaire ruimte met 2 wc's, een kitchenette en een onafhankelijk bureau werden voorzien.   

Bij het verbouwen van een voormalig gemeentehuis waar de gebruikers en bezoekers een zeer persoonlijke en soms emotionele band mee hebben is het belangrijk dat er met zorg omgegaan wordt met de ruimtelijke omkadering en de beelden dat deze mensen van het gebouw. Anderzijds heeft de nieuwe gebruiker specifieke eisen die soms in strijd zijn met de ruimtelijke mogelijkheden en het historisch kader en moet elke beslissing bekrachtigd worden door de OCMW-raadleden, waar de belangen soms velerlei kunnen zijn. Bij de verbouwing van het OCMW-gebouw en Sociaal Huis is gebleken dat het goed luisteren naar de verschillende wensen van de verschillende partijen en gebruikers alleen maar het ontwerp hebben versterkt en wij een gebouw hebben ontworpen waar iedereen zich onmiddellijk thuis voelde.

Foto's Steven Massart  
      
           

< Portfolio
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op