• Projectnaam:
  • 2014_11 woning Hoegaarden
  • Programma:
  • Verbouwing van een privéwoning
  • Opdrachtgever:
  • Particulier
  • Locatie:
  • 3320 Hoegaarden - België
  • Realisatieperiode:
  • 2014 - 2015
  • Status:
  • Opgeleverd
  • Bruto oppervlakte:
  • 330m²
  • Medewerkers:
  • Peter Van Impe - Joris Brouns - Erik van der Hart
Vanuit de wens om met name de gelijkvloers verdieping en de tuin beter aan te laten sluiten bij het gebruiksgemak en functionaliteit voor de bouwheer, zijn enkel op dit niveau wijzigingen voorgesteld in het ontwerp. Voor de nieuwe uitbreiding worden de bestaande uitbreidingen aan de woning afgebroken. Het steenpuin uit de afbraak wordt waar mogelijk gebruikt als ondergrond voor de nieuwe fundering. Aan de achterzijde van de woning komen een aantal nieuwe binnen- en buitenruimtes. De uitbreiding is te beschrijven als een deels besloten volume (de keuken) dat via een L-vormige tussenvolume wordt verbonden met de bestaande woning. Dit tussenvolume is van spiegelbeglazing voorzien en vormt de verbinding tussen bestaand en nieuw alsmede tussen de woning en de buren. Deze volumes  omsluiten naar achteren toe een half besloten koer. Het besloten karakter van de koer wordt versterkt door de stalen structuur die de koer omringd. De bestaande buitenberging blijft ongewijzigd en vormt aan de noordwest zijde de omsluiting van de koer.  

Bij de inkom wordt de indeling aangepast zodat er een nieuwe toiletruimte en vestiaire kunnen worden gecreëerd. De leefruimte/ salon ontvangt middels de vergrootte opening in de achtergevel  meer licht en biedt tegelijkertijd voldoende privacy via de nieuw aan te leggen koer. De studieruimte, berging en keuken worden via de aangrenzende passage op een natuurlijke manier met elkaar verbonden. Deze ruimte vormt de ontsluiting naar de verschillende ruimtes: keuken, berging, leefruimte en buitenkamer georganiseerd, maar vormt eveneens de ruimte die gelegen is tussen de bestaande woning en de muur van de buren. Deze uitbreiding zal vanaf de straat slechts te zien zijn als een glazen raam met spiegelglas. De gevel van schuifdeuren rond de koer maakt de directe verbinding met de koer voor alle aanliggende ruimtes mogelijk. De route van binnenruimte, koer, terras en tuin beschrijft een reeks buitenruimtes met een veranderende balans tussen privacy en openheid.
< Portfolio
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op