• Projectnaam:
  • 2010_03 woning Rotselaar
  • Programma:
  • Nieuwbouw van een privéwoning
  • Opdrachtgever:
  • Particulier
  • Locatie:
  • 3110 Rotselaar - België
  • Realisatieperiode:
  • 2010 - 2011
  • Status:
  • Opgeleverd
  • Bruto oppervlakte:
  • 260m²
  • Medewerkers:
  • Peter Van Impe
In 2010 werden wij gevraagd om op een erg ontoegankelijke bouwterrein in Rotselaar een woning te bouwen. De bouwzone van de privéwoning nieuwbouw situeerde zich in een slecht ontwikkelde en sterk bebost woonparkgebied. Het perceel werd getypeerd door zijn grote breedte aan de straatzijde en het niveauverschil tussen de hoger gelegen straatkant en lager gelegen tuin.

De woning is opgebouwd als één open houtskeletbouw - 26,3 m bij 4,5 m, waar volumes en niveaus de verschillende functies en ruimtes organiseren. De gevelafwerking van de woning is voorzien van één van de meest ecologische gevelmateriaal, zijnde  bamboe. Deze bamboefaçades veranderen seizoensgebonden van kleur en vormen de zachte overgang tussen de beboste omgeving en de beschutte binnenruimte. De gevel wordt op verschillende plaatsen geperforeerd om de gewenste lichtinvallen en zichten toe te laten, geplaatst en geritmeerd volgens de baan van de zon en de behoeftes van de achtergelegen functies; op elk moment van de dag zijn de verschillende leef- en circulatieruimtes voorzien van direct zuiderlicht terwijl er in de intiemere ruimtes indirect noorderlicht doordringt. Deze perforaties worden niet gelezen als vensters maar als openingen tussen de bamboe waardoor de afwerking benadrukt wordt en het gebouw zich optimaal integreert in haar omgeving.


De woning is opgebouwd als één open volume waarin verschillende volumes en niveaus de ruimte organiseren. De leefruimtes bevinden zich in het open lager gelegen gedeelte met open zicht op de omgeving terwijl de privévertrekken als apparte entiteiten aan het lessenaarsdak worden opgehangen met een gekaderd zicht op de omgeving. Door het loskoppelen van de verschillende privévertrekken worden er ruimtelijke doorzichten gevormd tussen de verschillende functies en verschillende doorkijken op de buitenomgeving.

Wij maken met onze architectuur een flexibel maatpakken voor de gebruikers van de door ons ontworpen gebouwen. Daarmee bedoelen we dat we noch confectie- noch trouwpakken maken, die zijn voor tijdelijke of zelfs eenmalige gebruiken, een gebouw is dat niet. De ontwerpen die we maken zijn voor een maximale levensduur. Daarom kijken we bij het ontwerpen niet enkel naar het gebouw zelf, maar ook naar de omgeving. Een gebouw met een levensduur van meerdere generaties vraagt om flexibiliteit in het kader van veranderende leefgewoontes en een veranderende omgeving.

Foto's Steven Massart 
    

< Portfolio
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op