• Projectnaam:
  • 2016_22 Destelheide Dworp
  • Programma:
  • Studieopdracht voor de bouw van een slaapblok en één paviljoen
  • Opdrachtgever:
  • Vlaamse Overheid - Agentschap Facilitair Bedrijf
  • Locatie:
  • Destelheidestraat 66 - 1653 Dworp
  • Realisatieperiode:
  • Ontwerpwedstrijd 2017
  • Status:
  • 2de laureaat
  • Bruto oppervlakte:
  • 500m²
  • Medewerkers:
  • Peter Van Impe
    Stijn Creten
    Niels Menten
    Jérôme Decaffmeyer
    Pieter-Jan Herinckx
    Jordi Gijzen
AST77 is tweede laureaat voor de ontwerpwedstrijd van een slaapblok en paviljoen in het creatief jeugdcentrum Destelheide. De wedstrijd werd uitgeschreven door het Facilitair Bedrijf Vlaanderen en bedroeg in laatste fase vijf deelnemers waaronder BOB361, A2D, Office Kersten Geers David Van Severen, Company-O en AST77.

Paul Felix ontwierp in 1964 Destelheide, een Vormingscentrum in Dworp voor de kunst- en cultuureducatie van jongeren. Sinds de oplevering van de brutalistische betonnen bouwwerken in 1971 kent het centrum met zijn 258 slaapplaatsen een zeer succesvolle werking.

Na meer dan 40 jaar intensief gebruik worden enkele infrastructurele aanpassingen echter noodzakelijk. In dit kader maakt het studiebureau Blauwdruk in 2014 een Masterplan op voor de inplanting van een nieuwe slaapblok en een bospaviljoen die tegemoet komen aan de huidige noden.

Ons ontwerp vertrekt vanuit het belang aan een diversiteit van buitenkamers. Door de twee nieuwe gebouwen dwars in te planten ontstaan er sterke, afgebakende buitenruimtes met elk hun eigen identiteit. De slaapblok wordt beredeneerd en rationeel ontworpen en zorgt met zijn monolithisch-betonnen uitstraling voor een duidelijke scheiding tussen het Grasveld en het Kunstenklooster, dat dienst zal doen als ontmoetings- of bezinningsplek. Het Bospaviljoen wordt daarentegen op een meer beschutte en intieme plek onderaan de heuvel ingeplant. Hier kiezen we opnieuw voor dezelfde rationaliteit in opbouw maar dan met een andere vormgeving en materiaalgebruik. Het rechthoekige betonnen karakter van het bovenliggende patrimonium zal hier wijken voor een boogvorm met bamboe als gevelafwerking.
< Portfolio
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op