• Projectnaam:
  • 2010_35 Woonzorg Akapella
  • Programma:
  • Verbouwing woonzorgcentrum Akapella
  • Opdrachtgever:
  • WZC Akapella
  • Locatie:
  • 1880 Kapelle-op-den-Bos - België
  • Realisatieperiode:
  • 2013 - 2014
  • Status:
  • Opgeleverd
  • Bruto oppervlakte:
  • 1.864m²
  • Medewerkers:
  • Peter Van Impe
    Stijn Creten
VRAAGSTELLING :
Het Woonzorgcentrum Akapella bood al ruimte aan 80 bewonerskamers en 15 serviceflats en moest uitgebreid worden 14 extra serviceflats, 3 leefruimtes, een volledige nieuwe verdieping administratieve lokalen en verschillende uitbreidingen van gemeenschappelijke badkamers en de keuken.

DOELSTELLING :
Het gebouw dat in de jaren 90-tig werd gebouwd op een grote visvijver moest uitgebreid worden met een oppervlakte van 2.000 m², zijnde 50 % van de bestaande bebouwing. Hierbij was het de bedoeling dat alle kamers of functies te allen tijde in gebruik moesten blijven. Zowel de 100 bejaarden als de kantoren en grootkeuken. Vanwege de zeer slechte ondergrond is het altijd de betrachting geweest om zoveel als mogelijk boven op de bestaande constructie te bouwen. De complexiteit die hierbij gepaard ging om alle hechtingen en koppelingen aan het bestaande gebouw te maken, maakt het dat de verbouwing een zeer technische opdracht was waar wij zowel de architectuur als ingenieursstudies stabiliteit en technieken voor ons rekening hadden.

ARCHITECTURALE VISIE :
Het bestaande gebouw vormde de katalysator voor de bepaling van de doorvoerde architecturale ingrepen. De nieuwe uitbreidingen vullen de nog lege ruimtes van het bestaande gebouw tot één coherent balkvormig geheel met dezelfde vormentaal. De vernieuwde entiteiten hebben als het ware een helend effect op het oude waarin de gebruikers in een opgefrist interieur met voldoende ruimte, licht en zichten op het park kunnen rusten. Hiernaast injecteren de uitbreidingen naast privévertrekken nieuwe gemeenschappelijke functies die de woon- en levenskwaliteit van de bewoners verbeteren. De verbouwingswerken moesten er ook voor zorgen dat het gebouw terug kon voldoen aan de nieuwste wetgevingen en regelgeving omtrent isolatie, ventilatie en brandpreventie. Zo realiseerde wij door het bouwblok vol te bouwen een beter en compacter volume, maar werden de nieuwe uitbreidingen voorzien van de nieuwste technieken en apparaten; van bad liften tot een volledig geautomatiseerde afwaslijn in de keuken.

FASERING VAN DE WERKZAAMHEDEN :
Waar andere projecten meer geleid worden door de constructie of de complexiteit van de werfinrichting, werd deze verbouwing geleid door de fasering en het steeds in gebruik houden van het woonzorgcentrum. Met die extra complexiteit dat de bewoners hoogbejaard en vaak zeer verward zijn. Plus dat de families van de bewoners er vanuit waren gegaan dat zij een rustige plek hadden gevonden voor hun geliefde en het soms niet eenvoudig was als men door een half afgewerkte kamer moesten lopen of dat één van de werkmannen met de kruiwagen door de gang voorbij kwam.

Foto's Steven Massart  
< Portfolio
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op