• Projectnaam:
  • 2011_24 Van Mullem & Zonen Tienen
  • Programma:
  • Verbouwing kantoren en nieuwbouw werkplaats met stalplaats voor autobussen
  • Opdrachtgever:
  • Van Mullem & Zonen
  • Locatie:
  • 3300 Tienen - België
  • Realisatieperiode:
  • 2012 - 2015
  • Status:
  • Opgeleverd
  • Bruto oppervlakte:
  • 2.255m²
  • Medewerkers:
  • Peter Van Impe
    Stijn Creten
    Steven Vandebroek
    Raymond Visser
Investeren in openbaar vervoer betekent ook investeren in de bedrijven die het openbaar vervoer organiseren. Anno 2015 is het autobusbedrijf Van Mullem & Zonen een voortrekker van een klimaatneutraal autobuspark waar men streeft om alle voertuigen elektrisch aangestuurd te krijgen.

Als kandidaat klimaatambassadeur wenste het autobusbedrijf te investeren in de toekomst en er voor te zorgen dat de ecologische voetafdruk van zowel de bussen als de gebouwen zo laag mogelijk blijft. De oude kantoren werden gerealiseerd in een typische jaren 60 en 70 industriële context, waar de economische bouwvolumes belangrijker waren dan de kwaliteit van de binnen- of buitenruimtes.  

Binnen een contextloos industrieel ruimtelijk kader van KMO’s en bedrijventerreinen, kregen wij als architect in 2011 de vraag om op het industriepark Soldatenplein de twee bestaande industriegebouwen van het autobusbedrijf Van Mullem & Zonen te bekijken en te analyseren naar mogelijkheden om er een duurzame, ecologische en 21ste eeuwse invulling aan te geven.  

Als architect trachten wij steeds met onze ontwerpen een flexibel maatpak voor de gebruikers te maken. Dit wil zeggen dat we noch confectie, noch trouwpakken wensen te maken. Deze zijn te beperkt in hun tijd, gebruik of kwaliteit. Het flexibel maatpak moet een antwoord geven op de ruimtelijke context van zowel de bebouwde als de niet bebouwde omgeving. In dit project hebben wij de buitenruimte tussen de twee gebouwen omgevormd tot het kloppend hart van de maatschappij, waar zowel de arbeiders, bedienden, chauffeurs als bezoekers elkaar ontmoeten. Geen overweldigend gedecoreerde ruimte maar een zeer rustige en ingetogen buitenkamer waar grasdallen en spiegelbeglazing de ruimte omarmen en materialiseren. Er werden 6 groenen grasvlakken voorzien waarin 4 amberbomen zijn gepland die de 4 generaties symboliseren en waar de twee open 2 grasvlakken vrijgehouden worden voor de komende generaties.
< Portfolio
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op