• Projectnaam:
  • 2009_29 woning Oplinter
  • Programma:
  • Verbouwing van een privéwoning
  • Opdrachtgever:
  • Particulier
  • Locatie:
  • 3300 Oplinter - België
  • Realisatieperiode:
  • 2009 - 2010
  • Status:
  • Opgeleverd
  • Bruto oppervlakte:
  • 265m²
  • Medewerkers:
  • Peter Van Impe

ENERGETISCHE CONCEPT :
Waar wij eind 2009 gevraagd werden om een bestaand jaren 60 gebouw te renoveren tot één van de eerste energie onafhankelijk kantoren uit de regio. Werd 2B-Safe als energiedeskundige gevraagd om in 2010 een internationale studie uit te voeren om de verschillende Europese software pakken met elkaar te vergelijken. Hiervoor werd het project Zontech-IBA te Oplinter als casestudy project gekozen om aan de hand van de voorstudies en de ter plaatse gemeten warmteverliezen na te gaan of deze vergelijkbaar waren met de Bulgaarse, Finse en Frankrijk berekeningssystemen.  Uiteindelijk bleken de voorstudies zeer goed te kloppen en waren de warmteverliezen volgens de vooropgestelde doelstellingen.

ARCHITECTURAAL CONCEPT :
Voor dit ontwerp hebben we er voor gekozen om het bestaande gebouw volledige te strippen tot de ruwe casco en deze rond om rond te voorzien van een nieuwe goed isolerende winterjas. Deze bouwschil moet zoals bij de mens een bescherming bieden tegen externe weersfactoren; zoals wind, regen en temperatuur-verschillen. Waarbij wij een vergelijk maken met de textielwereld waar Gore-tex een ademend en toch waterdicht product is, dat het lichaam op een optimale wijze beschermt tegen de externe weersinvloeden en niet de onaangename klamme K-way jas van weleer.
Voor de uitbreiding van het gebouw hebben wij een zwevende licht(e) container ontworpen die zich in alle aspecten distantieert van de typisch Vlaamse koterijen.

ISOLATIE & ENERGIEVERBRUIK:
Het gebouw is zo geïsoleerd dat de K-waarde (isolatiewaarde) van 230 naar 32 gezakt is en het E-peil (energie prestatie peil) van 180 naar 15. Zie voorgaand stappenplan waar een duidelijk overzicht wordt gegeven welke stappen wij genomen hebben om tot dit resultaat te komen.

MATERIAALGEBRUIK:
Er worden zoveel mogelijk ecologisch duurzame materialen gebruikt die volledig recyclebaar zijn. De buitenmuren worden met kurk geïsoleerd, de houtenconstructie van de uitbreiding met minerale isolatie, de uitbouw is afgewerkt met een hoog isolerend translucente gevelbekleding (merk Kalwall), geschroefde vezelcement platen, driedubbele beglazing, het binnenpleisterwerk is met een 100 % natuurlijke  leempleister uitgewerkt, ….


HERNIEUWBARE ENERGIE:
Het gebouw is zo geconcipieerd dat de zon in de zomer wordt tegengehouden door de luifels en in de winter wordt binnen gelaten met grote glasramen. Het grootste deel van het energieverbruik zal opgewekt worden door hernieuwbare energie: warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming en PV-panelen – werkterrein  bouwheer
TECHNIEKEN: Van de meest oudste tot de meeste recentste technieken zijn in deze verbouwing  toegepast. Van leempleister en kurk isolatie naar houtskeletbouw en minerale wol over hoog isolerende translucente panelen (Kalwall) en PU-gietvloeren tot warmtepompen en PV-panelen.

Foto's Steven Massart 

< Portfolio
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op