Open Monumentendag 2017 - 10/09/2017

Locatie: Grote Markt 31 - 3300 Tienen 
Toegang: vanaf 10.00 tot 18.00 uur
Rondleidingen: 10.00 & 11.00 uur
In het kader van de Open Monumentendag 2017 zal Atelier Salto op zondag 10 september de poorten van zijn circusschool openen.  De school vond onderdak in de voormalige “Variété Palace” in het centrum van Tienen.  Het gebouw is te bezichtigen van 10:00 tot 18:00 met een rondleiding door Peter Van Impe van AST 77 - de architect van het project – om 10 u. en om 11 u.

Een korte stukje geschiedenis over het voormalige variétégebouw :
Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kochten enkele eigenaars van feest- en variétézalen in Tienen vaste projectieapparatuur aan en de eerste cinemazalen - een toenmalige nieuwe vorm van amusement – werden geopend.

Ook Antoine Mathys verbouwde in die tijd zijn pand op de Grote Markt van Tienen tot een variétézaal met de welluidende naam Variété Palace. De plannen werden getekend door architect Joseph Piron en dateren van 30 augustus 1918. Op 14 februari 1919 verleende het stadsbestuur de vergunning.

De zaal werd later omgedoopt tot Ciné Rex. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit Cinema Vox.
Begin jaren tachtig werd de zaal omgebouwd tot een lokale handelszaak en in 2016 werd door het architectenbureau AST 77 een herbestemmingsplan opgesteld voor het volledige gebouw.

Bij de renovatie van het gebouw werden zoveel mogelijk van de oorspronkelijke elementen en afwerkingslagen terug zichtbaar gemaakt, beschermd en verstevigd en waar mogelijk opnieuw geïntegreerd.

Vooreerst werd het dak volledig geïsoleerd en voorzien van nieuwe rode keramische dakpannen. In de zaal zelf werd het originele gipspleister plafond van de variétézaal terug tevoorschijn gehaald van achter de verschillende verlaagde plafonds en voorzien van een dubbel spanplafond. Voor de originele wanden werden houten voorzetwanden geplaatst met daarboven zwarte theaterdoeken.

Bij de verbouwingen werd getracht om de zaal – die niet grenst aan de straat maar achteraan op het perceel gelegen is – beter toegankelijk te maken voor elk van zijn bezoekers.  Er werd een nieuwe geïsoleerde betonvloer geplaatst die zonder enig hoogteverschil van de Grote Markt tot aan het podium loopt.  In de vloer werden alle nodige hedendaagse technieken geïntegreerd. 

De inkomhal werd - zoals vroeger bij het variété – opnieuw opengesteld en betrokken bij het publiek domein. In het overdekt voorportaal wachten circusartiesten “in spé” samen met hun ouders tot de volgende les begint maar evenzeer komen voorbijgangers er even rusten of schuilen voor de regen.  De ludieke inrichting van het voorportaal - met oude straatlampen, straatmeubilair en muurschilderingen - brengt leven in de straat en zorgt ervoor dat de inkomhal een aantrekkingspool en ontmoetingsplaats wordt op de Grote Markt.

Met de integratie van Circusschool Atelier SALTO werd de stadskernvernieuwing rond de Grote Markt verder ingezet. De rest van het gebouw wacht nog op verdere renovatie en herbestemming.

Foto's Steven Massart      
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op