Mijn Huis Mijn Architect - 23 & 24/09/2017

Locatie: Molenbergstraat 17 - 3400 Landen 
Mijn Huis Mijn Architect - een initiatief van de Orde van Architecten, Vlaamse Raad - biedt kandidaat (ver-)bouwers de mogelijkheid om binnen te kijken in recent gerealiseerde woningen en kennis te maken met de architecten en de bewoners. Tijdens een “huisbezoek” kan men peilen naar de ervaringen van de bewoners. Architect en bouwheer zijn dan ook steeds aanwezig om vragen te beantwoorden van het nieuwsgierige (ver)bouwpubliek.  

Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2017 zal u tijdens dit openhuizenweekend over heel Vlaanderen tal van creatieve woonprojecten kunnen ontdekken.  Eén daarvan is een privéwoning in Landen gerealiseerd door AST 77 ism. arch. Philippe Dirix.  

Het terrein is een typische “op talud liggende voortuin" van de ouderlijke woning van de bouwheer. Deze typische, vaak te grote - en in dit geval zuidgeoriënteerde - voortuinen bieden zeer veel potentieel voor verdichting van woongebieden. De bouwheer wenste op deze kavel tegenover het Rufferdinge park - net buiten de stadskern van Landen - een budgetvriendelijke gezinswoning te realiseren met een ruwe maar degelijke afwerking.  

We kunnen stellen dat de woning opgetrokken is met zeer atypische industriële bouwmaterialen.  Zo werden de twee kernen – om de kostprijs te drukken - opgetrokken met restbaksteen van verschillende andere werven.  Meer dan 10 verschillende types baksteen met variatie in kleur, vorm en metselverband, werden gecombineerd, on site beslist en volledig ad random toegepast. Tevens werden (prefab)betonnen keermuurelementen gebruikt als gevelmateriaal.  In combinatie met de grote spiegelende bandramen geven ze de woning een zeer brutalistische uitstraling.  

De indeling van de woning is eenvoudig en compact maar het interieur oogt ruim en rijkelijk.  Het grondplan is zeer open met zichten op de vier windstreken.  Hierdoor baden de leefruimtes de ganse dag door in het licht en treedt de omgeving als het ware binnen in de woning.

Foto's Steven Massart      
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op