08/07/2017

  Powers of Ten

  05/07/2017

  Creatief Kunstzinnig Vogelhotel

  28/06/2017

  Gestampte aardewand

  14/06/2013

  De Praatstoel

Creatief Kunstzinnig VOGELHOTEL

Interactief kunstproject : Vogelhotel met 77 vogelhuisjes
ART 77 - ruimte voor cultuur - www.art-77.be  

Naast de reguliere bouwopdrachten voor bouwheren organiseert AST 77 architecten- en ingenieursbureau jaarlijks enkele tentoonstellingen in het kader van ART 77 ruimte voor cultuur. Met het initiatief trachten wij een inhoudelijk debat te voeren tussen architectuur en cultuur. Waar we jonge en lokale kunstenaars de mogelijkheid geven om hun kunstwerken tentoon te stellen en wij de kunstenaars en bezoekers de vraagstellen om vanuit hun perspectief ons werk, en concepten, in vraag te stellen.
 

Dit doen we niet op besloten evenementen maar vooral met publiek stedelijke initiatieven en projecten waar we de grens tussen het publieke domein en de privésfeer laten oplossen tot één samen horend geheel. Gedurende de jaren hebben we met 17 lokale kunstenaars hierdoor verschillende prachtige ontmoetingen en samenwerkingen ontstaan waar we met heel veel vreugde naar terugkijken.  

Tijdens “Powers of Ten” nemen we dit engagement verder op en willen we samen met de bezoekers en de kunstenaars van ART 77 - ruimte voor cultuur een 77 vogelhuisjes tellend Vogelhotel bouwen. Dit interactief kunstwerk is niet louter alleen een esthetisch cultureel kunstwerk. Maar in analogie van een bijenhotel willen we een antwoord geven op steeds verder weg drijven van de fauna en flora in onze steden.
Het is helaas onvermijdelijk dat bouwen het milieu belast. Maar hoe kan een ontwerp ervoor zorgen dat deze negatieve consequenties tot een minimum beperkt worden en de positieve beleving verder geoptimaliseerd worden.
 

Met het eerste “Vogelhotel” in de regio, of misschien wel in België, willen we een symbolisch maar tevens ook functioneel antwoord geven op het probleem. Bij de bouw van de 120 woningen en 94 appartementen in de Anemoonsite zullen er heel vaak en lang wachtgevels zijn die niet onmiddellijk afgewerkt zullen worden. Om deze kale en lege muren een tijdelijke functie mee te geven zullen we de vogelkastjes uitlenen aan andere eigenaars om aan hun gevel op te hangen. Dit zal niet alleen de sociale contacten in de nieuwe stadswijk versterken, maar ook de biodiversiteit van het Vianderdomein.
 • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op